Diğer İşlemler, Kontrol Paneli

Güncelleme İşlemlerinde Firebird Veritabanının Yedeğini Alma ve Geri Yükleme

Bu makalede anlatacağımız işlemde veritabanının günlük yedeklenmesi değil veritabanında yapılacak olan ciddi değişikliklerden önce almamız gereken yedekleme anlatılacaktır. Burada FİREBİRD veritabanı üzerinden örnek verilerek yedekleme yapılacaktır. MSSQL kullanıcıları da aynı yöntemler ile yedekleme alabilirler. Aşağıda anlatılacak olan yedekleme yöntemlerine başlamadan önce Wolvox programına kimsenin bağlı olmadığından emin olunuz!

1. Kontrol Paneli Üzerinden Yedekleme

Wolvoxun sürümlerinde Kontrol Paneli üzerinde yedekleme modülü mevcuttur ve bu yedekleme belirlemiş olduğunuz tarih/süre aralığına göre otomatik olarak belirlediğiniz dosya konumuna yedek alır. Ciddi bir veritabanı değişikliği öncesi manuel olarak yedek almak çok faydalı olacaktır.

Bunun için kontrol panelinin kurulu olduğu bilgisayara girerek Veri Tabanı İşlemleri > Yedekleme > Yedekleme menüsüne giriş yapıyorum.

Açılan pencere de yedeklenecek ögeleri göstermektedir buradan Şimdi Yedekle butonuna basarak yedek alınmasını sağlayınız. Yedekleme işlemi tamamlandı… uyarısını gördükten sonra pencereyi kapatınız. Yedeğin alındığı klasörü öğrenmek için Veritabanı İşlemleri > Yedekleme > Yedekleme Ayarları ekranına girerek öğrenebilirsiniz. Yedekleme klasörüne girdiğinizde karmaşık gibi görünen rakamlardan oluşan isimlere sahip zip dosyaları göreceksiniz. Bu zip dosyasının ismi yedek alınan tarihi belirtir;

Bu zip dosyasını istediğiniz yerde saklayabilirsiniz. İkinci yedekleme yönteminden bahsettikten sonra bu yedeklerin nasıl geri yükleneceğini anlatacağız.

2. Elle FDB Dosyası Yedekleme

Bu yöntemde ise veritabanının bulunduğu dosyayı elle yedekleme metodunu kullanacağız. Birinci yöntemde anlattığımız işlemde veritabanını komut sistemi ile yedek aldığımız için zip dosyalarının içerisinde ki uzantı .ıbk formatındadır. Wolvox programının veritabanı dosyası varsayılan olarak C:\AKINSOFT\Wolvox*\Database_* klasörüdür. (* olan alanlar program versiyonu ve veritabanı programına göre değişmektedir) Bu klasör içerisinde ki dosyalar sizin veritabanı dosyalarınızdır.

Bu dosyaları başka bir yere kopyalayarak yedek alabilirsiniz. Kopyalama işlemine başlamadan yapmamız gereken Firebird Hizmetini (SQL kullanıyorsanız MSSQL hizmetini) Başlat > Hizmetler penceresinden FirebirdGuardianDefaultInstance ve FirebirdServerDefaultInstance hizmetlerini durduruyoruz,  MSSQL kullanıyorsanız MSSQL hizmetlerini durdurunuz.

Her iki yöntem ile yedeklerimi aldıktan sonra artık durdurduğum hizmetleri başlatarak veritabanında güncelleme yapabilirim 🙂

Alınan yedekler geri nasıl yüklenir?

1. Yöntemin Geri Yüklenmesi

Birinci yöntemde program üzerinden yedek almıştık, bu yedeğin geri yüklenmesi aynı şekilde program üzerinden yapılmaktadır. Alınan yedeğin geri yüklemeye başlamadan önce programa kimsenin bağlı olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Daha sonra Kontrol Paneli Üzerinden Veritabanı İşlemleri > Yedekleme > Geri Yükleme menüsüne giriş yapıyorum. Daha sonra Yedekleme Dosyalarının Bulunduğu Dizin alanından yedek dosyasının bulunduğu klasörü seçiyorum, Listele butonuna basarak yedeklerimin ekrana yansımasını sağlıyorum.

Ekrana yansıyan veriler şirketinizin fazla olmasına göre değişiklik gösterebilir. Seçili Dosyayı Sisteme Geri Yükle butonuna basarak veritabanının geri yüklenmesini sağlayınız. Daha sonra kontrol paneli kapatılarak yeniden başlatılacaktır, Kontrol Paneli üzerinden Veritabanı İşlemleri > Veritabanını Güncelle > Güncelleme İşlemine Başla butonuna basarak güncellemenin yapılmasını sağlayalım. İşte bu kadar 🙂
Not: Burada çıkan hatalar genelde programa bağlı kullanıcıların olmasından kaynaklanmaktadır.

2. Yöntemin Geri Yüklenmesi

Birinci yedeklemenin geri yüklenmesinde sürekli problem ile karşılaşıyorsanız ikinci yöntem kurtarıcı olabilir, ama öncelik olarak birinci yöntemin kullanılmasını tavsiye ediyorum. Bu yöntemde elle veritabanı dosyalarını kopyalayarak manuel yedekleme yapılmasını sağlamıştık. Bu veritabanı dosyalarının geri yüklenmesi de binevi aynı şekilde, kopyaladığınız dosyalar ile program konumunda bulunan veritabanı dosyalarının yerini değiştirmeniz gerekmektedir. Bu işlemleri yapmadan önce Firebird hizmetini durdurmanız gerekiyor, durdurma işlemini yukarıda anlatmıştık.

Eğer kopyalanması konusunda hata alıyorsanız Firebird hizmetlerini durdurduğunuzdan emin olunuz. Kopyalama işlemini tamamdıktan sonra durdurduğunuz firebird hizmetlerini başlatarak Wolvox Kontrol Paneli programını çalıştırın. Kontrol Paneli açıldığında aşağıda gösterildiği gibi veritabanı güncellemesi yapmanız gerekmektedir;

Veritabanı güncellemesi yaptıktan sonra yedekleriniz geri yüklenmiş olacaktır. Wolvox ERP programını açarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir