Diğer İşlemler, Yetkili

Wolvox Programına Dışarıdan Bağlanmak / Wolvox Modem ve Port Ayarları

Wolvox programının kurulumunu yaptığınız şubeler veya dışarıda çalışan personellerinizin programı kullanabilmesi için modem üzerinden ayar yapmak gerekir. (Akınsoft’un web sitesinde bulunan makaleye göz atmak için buraya tıklayınız.) Şimdi adım adım dışarıdan bağlantı için ayarlarımızı yapmaya başlayalım.

1. STATİP IP

Ev/İş internetiniz dünya ile bağlantı kurarken bir numaraya ihtiyaç duyar. Örneğin, Local ağ içerisinde 192.168.1.10 gibi olan IP numaranız dışarıya giderken 85.48.69.25 şeklinde olur. Daha önceden ev/İş ağınıza dışarıdan bağlantı ihtiyacı duymadıysanız muhtemelen dinamik ıp sahibisinizdir. Dışarıdan local ağa bağlanabilmek için sabit bir ıp adresinize ihtiyacınız vardır, Dinamik IP; her bağlantıda değişen dış IP, Statik IP; sabit/değişmeyen dış IP adresi olarak tanımlayabiliriz. Aşağıda ki diyagramdan daha detaylı anlayabiliriz;

Dışarıdan ağınıza bağlantı için ilk olarak temin etmeniz gereken bir statik ıp adresidir. Bu işlemi internet servis sağlayıcınız (türk telekom/superonline vs.) ile görüşerek yapabilirsiniz.

2. SABİT IP

Wolvox Kontrol Paneli programının kurulu olduğu bilgisayar sabit bir ıp adresine sahip olmalıdır, bu IP adresi modem/firewall cihazınız tarafından otomatik olarak atanır. Atanan IP adresini Kontrol Panelinin kurulu olduğu işletim sisteminde sabitlememiz gerekiyor. IP sabitleme işlemi bilgisayarınızın İşletim Sistemine göre küçük değişiklikler gösterebilir. Google’de arama yaparak bu konuda bilgi alabilirsiniz. IP adresimizi 192.168.1.3 olarak sabitlediğimizi varsayarak anlatıma devam ediyorum.

3. PORT AÇMA

Artık değişmeyen sabit bir statik ıp adresimiz ve kontrol panelinin kurulu olduğu bilgisayarında sabit ıp adresi var, geriye bir tek portları açma işlemi kaldı. Kısaca port kapı demektir, dışarıdan gelen bağlantı isteklerini nereye yönlendireceğinizi belirleyen (genelde) dört haneli numaralardır. Açmanız gereken portlar;
Firebird veritabanı kullanıyorsanız; 3050, 3054, 3055, 3056 ve 80
MSSQL veritabanı kullanıyorsanız; 3055, 3056. 1433. 1434
Port açma işlemi kullandığınız modem/firewall cihazına göre değişmektedir, yapı olarak aynı olsalar da pencereler değişik olabilir. Ben burada BerqNET 25 model firewall cihazı üzerinden anlatacağım, sizin cihazınızın modeli farklı ise port açma konusunda müşteri hizmetlerinden veya internetten araştırma yaparak bilgi alabilirsiniz. İlk olarak bir internet tarayıcısı ile cihaz arayüzüne giriş yapıyorum, arayüz adresi genelde 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 olabilir. Port açma işlemi her modem/firewall için farklı olduğundan dolayı burada anlatılmayacaktır eğer portlarınızı açamadıysanız iletişim sayfasından mail atarak bana ulaşabilirsiniz.
Arayüzde FIREWALL > TRAFFIC ROUTING sekmesine girerek bağlantı portlarımı açıyorum.

Yaptığımız işlemleri aşama aşama sayacak olursak 1. İnternet servis sağlayıcımızdan Statik IP temin ettik 2. Wolvox Kontrol Panelinin kurulu olduğu bilgisayara sabit IP adresi atadık 3. Modem/Firewall cihazı üzerinden açmamız gereken portları açtık.

4. Bayi Bilgisayarından Bağlanma

Son aşama olarak bayi/uzak ağ bilgisayarından Akınsoft Programına bağlanacağız, bunun için Wolvoxun güncel sürümünü bayi bilgisayarına yükleyiniz. Yükleme yapıldıktan sonra programı açarak bizi karşılayan ekranda Sunucu Ayarlarına giriyoruz.

Sunucu ayarlarına girdikten sonra Ana Bilgisayar IP yazan yere internet servis sağlayıcımızdan temin ettiğimiz statik IP adresini yazıyoruz.

Daha sonra geri butonuna basarak kullanıcı bilgilerimizi girerek Giriş butonuna bastığımızda bağlantının yapılmış olduğunu görebilirsiniz. İşlem bu kadar eğer problemle karşılaştıysanız yorumda sormaktan çekinmeyiniz bir sonra ki makalede görüşmez üzere 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir